Bitcoins kwijt hulp

Ben jij je Bitcoins kwijt of bang dat je Bitcoins kwijt kan raken?

De nachtmerrie van Bitcoins kwijt raken

De nachtmerrie van iedereen die ooit met Bitcoins is begonnen… Je Bitcoins kwijt raken. Nu je er volop mee aan de slag bent kun je je het misschien niet voorstellen, maar de verhalen zijn niet op één hand te tellen. Mensen raken hun Bitcoins kwijt, en dan…?

Nu de waarde van Bitcoin met de dag stijgt wordt het verlies ook steeds groter als je je Bitcoins bent kwijt geraakt. Het meest recente verhaal wat opdook over iemand die zijn Bitcoins was kwijt geraakt is dat van een Engelsman die in 2009 met zijn laptop Bitcoins mine-de. Naar schatting had hij op dat moment zo’n 7500 Bitcoins bij elkaar. Tot het moment dat zijn vriendin klaagde dat zijn laptop altijd aan stond en geluid maakte. Hij heeft de laptop weg gedaan en de harde schijf gehouden voor het geval de Bitcoins veel waard zouden worden in de toekomst. Helaas is de harde schijf met de tijd bij het vuilnis terecht gekomen en zodoende zijn de Bitcoins mee verdwenen. De Engelsman heeft nu zijn zinnen gezet op het terugvinden van de harde schijf met dit moment zo’n 100 miljoen Euro aan waarde erop. Hoe zijn missie er nu voor staat is onbekend en de kans van slagen wordt bemoeilijkt doordat het natuurlijk zoeken is naar een speld in een hooiberg.

Zo zijn er door de tijd heen meer verhalen van mensen die hun Bitcoins kwijt zijn geraakt. Van kleine hoeveelheden tot het zojuist genoemde voorbeeld van 100 miljoen aan waarde. Hoeveel het ook is, het is natuurlijk erg zuur en je wilt dit te allen tijde voorkomen.

Je Bitcoins niet kwijt raken

Om veilig om te gaan met je Bitcoins kunnen we je dan ook diverse adviezen geven. Afhankelijk van de client (het programma voor de wallet) welke je gebruikt, zijn er verschillende back-up mogelijkheden.

  • Als het mogelijk is, schrijf dan je seed op en leg deze op een veilige plaats. (waar je bijvoorbeeld ook je reserve sleutels voor de auto bewaard. Omdat we in deze tijd bijna alle documenten digitaal hebben moet je iets anders fysieks zoeken wat je niet kwijt mag raken)
  • Bewaar je seed bij voorkeur niet op je computer. Als deze stuk gaat of gestolen wordt ben je je naast je client met wallets óók je seed kwijt. Helaas zijn je Bitcoins of andere cryptocoins dan ook kwijt.
  • Bewaar je private keys goed. In diverse clients kun je een extract maken van je private keys. Hoewel niet heel gebruiksvriendelijk, kun je er voor kiezen om deze op een papier uit te printen. Ja, als je ze ooit wilt importeren is dat een vervelend werk, maar alles beter dan je Bitcoins kwijt raken.
  • Je kunt een hardware wallet gebruiken en deze op veilige plaats neerleggen, net als de informatie die je op papier hebt geschreven.
  • Bedenk altijd voor je zelf wat het veilig stellen van de Cryptocoins je waard is. Als het relatief weinig is, maak je je er waarschijnlijk minder druk om als er iets gebeurt. Gaat het om grote waarde dan wil je wellicht gebruik maken van een kluisje bij een bank. Je kunt thuis ten slotte ook brand krijgen.

En wat als je dan toch je Bitcoins kwijt bent?

Als je computer of telefoon stuk gaat of gestolen wordt en je hebt bovenstaande in acht genomen is er niets aan de hand. Je kunt je Bitcoins of Cryptocoins dan niet zomaar kwijt raken.

Als je bang bent dat je je Bitcoins kwijt bent of andere Cryptocoins verloren hebt, ga dan gestructureerd te werk of schakel hulp in van iemand die daar verstand van heeft. Als jij een tijd geleden Bitcoins gekocht, ge-mined of gekregen hebt en geen idee hebt waar te beginnen, gebruik dan onderstaande stappen.

  1. Ga na of je een seed hebt. Heb je ooit 12 woorden ergens opgeschreven, naar je zelf gemaild, of in een documentje opgeslagen? Probeer er achter te komen welke client je toen gebruikte. Heb je deze seed en weet je het niet meer. Probeer alle clients, waarschijnlijk is het het waard.
  2. Ga na of je je wallets wellicht ge-backupped heb. Op een externe schijf, in je mail, een usb stick of wat dan ook. Importeer de wallet file in de client die je daarvoor ooit gebruikt hebt. Grote kans dat er een wachtwoord op zit. Probeer de wachtwoorden waarvan je verwacht dat het correct kan zijn.
  3. Ga na of je ooit een backup van je private-key’s hebt gemaakt. Misschien ook weer op een usb, schrijf of naar je zelf in mail. Hoewel het niet verstandig is zaken als deze en bovenstaande in je mail te bewaren, het zou je redding kunnen zijn mocht je dat toch gedaan hebben.

Als je écht geen idee hebt hoe te beginnen dan wordt de kans steeds groter dat je je Bitcoins echt kwijt bent en het verlies moet accepteren. Hoe zuur het ook is, je was één van early users en daar zitten risico’s aan vast. Zoek in ieder geval altijd hulp alvorens het op te geven, wie weet wat je over het hoofd hebt gezien.

Bitcoins kwijt raken hulp

Ben jij bang dat je je Bitcoins kwijt bent?

Voorop gesteld; wij zijn geen bedrijf wat voor jou achter kwijt geraakte Bitcoins aan gaat. Mocht jij je Bitcoins kwijtgeraakt zijn dan kunnen we je wellicht wél van advies voorzien. Laat het hieronder weten en we kijken hoe we je kunnen helpen.