Cryptovaluta begrippen

Bitcoin begrippen overzicht

Omdat het vrij lastig kan zijn om een goed overzicht te krijgen in de complexe wereld van Bitcoin en andere crytocoins staat hier een overzicht van veel gebruikte begrippen. Als je hier doorheen leest zullen de artikelen veel beter op hun plaats vallen.

Adres

Een adres is net als een rekening bij de bank, alleen hoef je je voor het aanmaken van een Bitcoin adres niet te legitimeren bij een bank. Je kunt dus anoniem een rekening aanmaken waarop je vervolgens Bitcoin of andere cryptocoins. Een adres is voor een specifieke valuta of munt, eenvoudig gezegd; je kunt dus géén Ethers (ETH, Ethereum) op een Bitcoin (BTC) adres zetten. Je zal dan een ander adres aan maken, een adres in de Ethereum Blockchain.

Bitcoin (BTC)

Dit is de op dit moment meest bekende Cryptocoin of crypto valuta. BTC is afkorting welke gebruikt wordt. Bijvoorbeeld 10 BTC voor 10 volledige Bitcoins als hoeveelheid. Er wordt vaak mBTC gebruikt voor 1/1000ste Bitcoin.

Blockchain

De Blockchain is de achterliggende techniek van iedere cryptocurrency. De uitleg hier eenvoudig en moet voor iedereen te begrijpen zijn. We gaan dan ook niet diep de techniek in. De Blockchain kun je zien als een grote database waarin alle adressen (rekeningen) staan en alle transacties worden geregistreerd. Het is dus correct dat alle transacties te zien zijn, echter is het onbekend van wie de adressen zijn waartussen munten heen en weer verzonden worden, dit doordat iedereen meerdere adressen anoniem aan kan maken.

Cryptocoin

Een Cryptocoin is een munt van een specifiek type. Dat kan dus bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum zijn. Cryptocoin is het containerbergrip net net zoals “Geld” dat is voor Euro’s, Dollars, en andere valuta.

Cold wallet

Een type wallet waarbij je private keys niet op je computer staan. Te denken valt aan een paper wallet of een hardware wallet. Een cold wallet is een van de meest veilige manieren om crypto coins op te bewaren.

Cryptovaluta

Cryptovaluta beschrijft eigenlijk hetzelfde als het containerbegrip Cryptocoin. Net als dat de Euro en de Dollar valuta zijn, zo zijn Bitcoins en Ethers (Ethereum) dat ook als cryptocoins.

Ethereum (ETH)

Ethereum is na Bitcoin op dit munt welke de meeste bekendheid vergaart heeft. Dit komt wellicht doordat het als een goed alternatief voor Bitcoin wordt gezien. We gaan hier niet op de echte details in, dus houden het bij de highlevel beschrijving dat “naar inzien van veel mensen een verbeterde versie van Bitcoin is”. Tevens heeft Ethereum een enorme stijging in waarde doorgemaakt, maar daarin is deze munt geen uitzondering. Talloze andere cryptocoins hebben een sterkere stijging doorgemaakt.

Exchange

Een (crypto coin) exchange is een plaats waar valuta voor elkaar uitgewisseld kan worden. Zo kun je bijvoorbeeld jouw Bitcoin (BTC) omwisselen voor Crypto coins welke lastiger te bemachtigen zijn op sites zoals LiteBit. Je kunt op exchanges bijvoorbeeld Bitcoin inwisselen voor Komodo, IOTA of velen anderen. Let goed op als je handelt op exchanges, door het grote aanbod zul je veel onbekende crypto coins tegenkomen waarbij het nog riskanter kan zijn om hierin te investeren.

Fiat (geld)

Fiat, ook wel traditioneel geld genoemd. Onder Fiat zien we valuta waarmee je in het dagelijkse leven kunt betalen, dat kan per land verschillend zijn. Denk aan Euro’s of Dollars. Je kunt Fiat omwisselen voor Crypto coins op verschillende manieren.

HODL (hold)

In de crypto wereld kom je gereld in artikelen of op fora de term HODL tegen. Dit is afkomstig uit een post rond eind 2013 / 2014 waarin een typefout van iemand (van het woord “hold”) een eigen leven ging leiden. Hold is de strategie waarbij je cryptovaluta aankoopt en voor de lange termijn houdt met de gedachte dat het meer waard zal worden door de tijd heen.

Nano Ledger S

Eén van de meest gebruikte hardware wallets is de Nano Ledger S. Dit is een soort USB stick welke je kunt gebruiken als Cold wallet. Je private keys staan op deze device en zijn hiermee relatief veilig opgeslagen. Als je met tussenkomst van je computer een transactie doet, blijft je private key verborgen voor enige indringers in je computer. Ten tijde van schrijven is dit een van de meest veilige methoden om Crypto coins op te slaan. Er zijn verschillende typen Nano Ledgers met verschillende functionaliteiten.

Wallet

Een Wallet is een soort portemonee voor je Cryptocoins. Over het algemeen heb je in één programma één type munt, ofwel één valuta. Wel is het mogelijk om verschillende adressen (zie adres in deze lijst) in één wallet te hebben. Er zijn progamma’s welke je als wallet kunt zien waarin meerdere typen munten, ofwel meerdere valuta tegelijk te beheren zijn. Met nagenoeg alle wallets kun je zowel munten ontvangen als verzenden naar iemand. Een “paper wallet” (zie paper wallet in deze lijst) is hier een uitzondering op.

Private key

Bij een rekening behoort een “private key”. Met de private key ben je in staat om de waarde die op het adres staat te herstellen, of te laden naar een door jou gekozen rekening. De private key staat onder andere in het programma wat je als wallet gebruikt staat ook op een paper wallet (zie deze lijst voor de begrippen).

Paper Wallet

Een “paper wallet” is een aangemaakt adres in combinatie met een “private key”, je kunt deze afdrukken op papier. Hierdoor wordt het een “paper wallet” genoemd. Natuurlijk kun je het ook in een pdf op je computer bewaren, de toevoeging is dan niet relevant. Naar het adres op de paper wallet kun je Bitcoins overmaken en deze zodoende veilig offline bewaren. Op de paper wallet staat een “private key” waarmee je waarde die op het adres staat in je digitale wallet kunt inladen en vervolgens gebruiken.

QR code

Vaak staat op een “paper wallet” een QR code. Een soort streepjescode maar met veel meer informatie daarin. Op je paper wallet staan zelfs twee streepjescodes. Één welke je adres vertegenwoordigd en één welke je private key vertegenwoordigd. Op deze wijze kun je eenvoudig geld overmaken naar je adres door de QR code te scannen. Ook kun je eenvoudig het saldo wat op het adres staat naar je digitale wallet overhevelen door de private key QR code te scannen.