Bitcoin Electrum wallet maken

Bitcoin Electrum wallet maken (Bitcoin desktop wallet)

Bitcoin op een desktop wallet is iets lastiger dan op een mobiel apparaat, maar met onderstaande stappen is het voor iedereen mogelijk. Ook hierbij geldt weer de vraag of je Bitcoin voor lange of korte termijn wilt bewaren. Een Bitcoin desktop wallet is een prima wallet voor de lange termijn.

Bitcoin op Electrum desktop wallet, een relatief veilige Bitcoin wallet

Stap 1 - Electrum Bitcoin Wallet downloaden

Download het programma “Electrum Bitcoin Wallet” van de locatie https://electrum.org/ en open het bestand. Let er altijd op dat je de download van software doet vanaf een HTTPS website, je ziet dit in het adres. Als je deze controle doet heb je een grotere zekerheid dat je op een betrouwbare website voor software bent.

Kies voor de Windows Installer, deze installeert zich op jouw computer.

Electrum Bitcoin wallet maken

Stap 2 - Electrum Bitcoin Wallet installatie starten

De installatie en zal diverse vragen stellen, we leiden je hier doorheen met duidelijk stappen. Als je iets niet vertrouwd, doe het dan niet. Het voorbeeld hier is voor de Windows Installer, er kan een klein verschil in de schermen zitten als jij op een Apple werkt, maar de overeenkomst is sprekend en zal geen verrassingen opleveren.

Klik op “install”

Electrum Bitcoin wallet

Stap 3 - Electrum Bitcoin Wallet connect to server "auto connect of select server manually"

De installatie zal verder automatisch verlopen en je kunt op “close” klikken als deze klaar is. Gedurende de installatie krijg je de vraag hoe je verbinding wilt maken met de server; “How do you want to connect to a server?”. Je kunt dan kiezen voor “Auto connect”, het programma zal dan zelf voor een goede verbinding zorgen.

Bitcoin Electrum wallet

Stap 4 - Electrum Bitcoin Wallet installatie afronden

De installatie verloopt verder zonder vragen. Als deze voitooid is kun je op “close” klikken.

Electrum Bitcoin wallet veilig

Stap 5 - Electrum Bitcoin Wallet installatie afronden

Als het programma opent zal de vraag gesteld worden hoe je Electrum Bitcoin Wallet wilt noemen. Geef deze Offline Bitcoin wallet de naam die duidelijk vindt. Indien gewenst kun je meerdere Offline Bitcoin wallets in één Electrum installatie hebben. Als je dus meerdere Offline Bitcoin wallets van plan bent te gaan maken, is het goed om hier bij de naamgeving alvast rekening mee te houden.

Electrum Bitcoin wallet Seed

Stap 6 - Electrum Bitcoin Wallet locatie

In de vorige stap is al aangegeven dat je meerdere Electrum Bitcoin wallets kunt maken in één installatie. Zojuist heb je de naam van je Electrum Bitcoin wallet gegeven en hier kun je locatie aangeven waar de daadwerkelijke wallet opgeslagen wordt. (Ter verduidelijking, je kunt dus Electrum op een andere plaats geïnstalleerd hebben dan waar je de Bitcoin wallet neer gaat zetten) Als de Wallet met de naam die je zojuist gaf niet bestaat, dan wordt deze aangemaakt. Dat er nog geen wallet bestaat is voor de hand liggend, je doet dit voor het eerst nu.

Veilige Bitcoin desktop wallet

Stap 7 - Electrum Bitcoin wallet type wallet kiezen

Om het hier eenvoudig te houden behandelen we alleen de eerste optie, dat is ook de snelste weg om een wallet in Electrum te maken voor het opslaan van je Bitcoins. Het gaat hier te diep om de uitgebreidere varianten toe te lichten, wij geven je een bruikbare basis zonder poespas.

Bitcoin desktop wallet electrum

Stap 8 - Electrum Bitcoin wallet Create New Seed

Hoewel het hier een beginnersgids is, gaan we toch wat meer uitleg over de opties geven. De eerste 2 zijn voor jou als beginner belangrijk. We kiezen hier voor de eerste optie, om een nieuwe Seed aan te maken. Een Seed is een rij van woorden waarmee jouw wallet hersteld kan worden als bijvoorbeeld je computer stuk gaat. Dan komen we ook direct op de tweede optie; als bijvoorbeeld je computer stuk is gegaan en je installeert Electrum Bitcoin opnieuw, dan kun je met de tweede optie jouw eigen Seed intypen en wordt jouw wallet inclusief de inhoud daarvan hersteld en ben je dus niets kwijt.

Desktop Bitcoin wallet Electrum

Stap 9 - Electrum Bitcoin wallet Seed bewaren

Door te kiezen voor “New Seed” wordt een nieuwe Seed gegenereerd en weergegeven. Het is belangrijk dat je deze goed opbergt, op deze wijze kun je jouw Bitcoins (in je wallet) herstellen in het geval je computer stuk gaat. Het zijn standaard 12 woorden welke random gegenereerd worden. Hier zijn enkele woorden weggehaald om niemand de indruk te geven dat deze wallet te importeren is, en je daar dus ook geen tijd aan hoeft te besteden, ook al is het een test wallet. Schrijf jouw 12 woorden dus op en bewaar ze goed.

Electrum Bitcoin wallet password

Stap 10 - Electrum Bitcoin wallet opnieuw intypen

Het programma heeft een veiligheid ingebouwd om er voor te zorgen dat jij voorbereid bent op de situatie dat je computer stuk kan gaan. Je moet hier de woorden welke je zojuist opgeschreven hebt invoeren. Kopiëren in het vorige scherm en plakken in dit scherm werkt niet. Je doet er verstandig aan hier zorgvuldig mee om te gaan, om later problemen te voorkomen.

Electrum Bitcoin wallet restore

Stap 11 - Electrum Bitcoin wallet password

Het programma heeft een veiligheid ingebouwd om er voor te zorgen dat jij voorbereid bent op de situatie dat je computer stuk kan gaan. Je moet hier de woorden welke je zojuist opgeschreven hebt invoeren. Kopiëren in het vorige scherm en plakken in dit scherm werkt niet. Je doet er verstandig aan hier zorgvuldig mee om te gaan, om later problemen te voorkomen.

Electrum Bitcoin wallet private keys

Stap 12 - Electrum Bitcoin wallet openen

Jouw Electrum Bitcoin wallet is nu aangemaakt en is klaar om Bitcoins te ontvangen. Bitcoins ontvangen in Electrum wallet beschrijven we in de volgende stappen.

Electrum Bitcoin wallet adres

Stap 13 - Electrum Bitcoin wallet Bitcoins ontvangen

Als je klikt op de kop “Receive” dan krijg je het scherm waarin je Bitcoins op je adres kunt ontvangen. Het adres kun je eenvoudig kopiëren door op het icoontje ernaast te klikken. Dit adres is geen geheim, hier laat je jouw Bitcoins naartoe sturen als je deze aankoopt bij bijvoorbeeld Litebit.

Je kunt een beschrijving erbij zetten en een gevraagde hoeveelheid. Deze gevraagde hoeveelheid Bitcoins hoef je niet in te vullen, het heeft geen invloed op de transactie.

Electrum Bitcoin wallet server kiezen

Stap 14 - Electrum Bitcoin wallet, Bitcoin kopen

Op een site als Litebit kun je eenvoudig Bitcoins kopen en wij zijn tevreden over hun service. Er zijn veel sites waar je Crytovaluta kunt kopen en je mag deze dan ook zelf kiezen. Voor het voorbeeld hebben we hier LiteBit gebruikt. In het deel “Bitcoins Kopen” vindt je een gedetailleerd stappenplan om een aankoop te doen. Gebruik hiervoor het adres wat je zojuist in Electrum hebt gekopieerd.

Stap 15 - Electrum Bitcoin wallet, Bitcoin tegoed controleren

Er kan enige tijd tussen zitten voor de gekochte Bitcoins in jouw wallet zichtbaar zijn. Als ze binnen gekomen zijn dan zie je de transacties in het History overzicht en is je balans zichtbaar in de hoek links onder.

Electrum Bitcoin wallet controleren