Bitcoin paper wallet maken

Bitcoin paper wallet maken

Het voordeel van een Bitcoin paper wallet is de veiligheid. Je hebt zelf zicht op je paper wallet, je Bitcoins staan niet online en het risico dat ze te gestolen worden is zeer klein. We zeggen bewust “heel klein”, omdat je sommige risico’s niet uit kunt sluiten. Je portemonnee kan gestolen evenzo de kluis in je woning bij een inbraak.

In deze handleiding zijn de adressen en QR codes onbruikbaar gemaakt. Dit is om te voorkomen dat je deze als (niet geschikte) voorbeelden gaat gebruiken om iets naar toe over te maken, of per ongeluk de keys gaat gebruiken om een wallet te maken. Dit zal vervolgens alleen maar verwarrend zijn.

De stappen geven je duidelijk aan wat je op welk moment moet doen om veilig een hardware wallet te maken.

Stap 1 - Bitcoin paper wallet - adres genereren

Ga naar de website https://www.bitaddress.org , je kunt hier een adres aanmaken welke je vervolgens op papier gaat opslaan. Let op dat je de stap “je verbinding met het internet verbreken” uitvoert. Die stap is geen noodzaak, maar voor je gemoedsrust is het zeker goed.

Stap 2 - Bitcoin paper wallet - adres generator opslaan

Sla de pagina op je eigen computer op. Op deze manier kun je je Bitcoin paper wallet maken zonder dat je verbinding hebt met het internet. De kans is hierdoor kleiner dat er gegevens onderschept worden die met je jouw rekening (en je private key) te maken hebben. De kans dat jouw iemand toegang krijgt tot jouw Bitcoin paper wallet wordt hierdoor dus verkleint.

Geef een rechtersklik op de pagina en kies voor “opslaan als”.

Bitcoin paper wallet maken

Stap 3 - Bitcoin paper wallet - verbindingen uitschakelen

Verbreek de verbindingen met het internet. Let er op dat je zowel je draadloze (WiFi) verbinding verbreekt als je LAN (netwerk kabel) verbinding. Je kunt controleren of al je verbindingen verbroken zijn door een willekeurige internetpagina te openen en deze te verversen. Je moet dus géén pagina bezoeken welke mogelijk lokaal opgeslagen is.

Bitcoin paper wallet

Stap 4 - Bitcoin paper wallet maken - adres generator starten

Sla de pagina op je eigen computer op. Op deze manier kun je je Bitcoin paper wallet maken zonder dat je verbinding hebt met het internet. De kans is hierdoor kleiner dat er gegevens onderschept worden die met je jouw rekening (en je private key) te maken hebben. De kans dat jouw iemand toegang krijgt tot jouw Bitcoin paper wallet wordt hierdoor dus verkleint.

Bitcoin paper wallet veilig

Stap 5 - Bitcoin paper wallet maken - adres genereren

Je hebt nu dus géén verbinding meer met het internet en de offline site geopend waarop we je Bitcoin paper wallet aan gaan maken. Beweeg de muis over het scherm. Je ziet dat de waarden op het scherm veranderen. In deze handleiding houden we het simpel en leggen dus niet uit wat dit precies is, het betreft een technisch verhaal wat de veiligheid ten goede komt.

Beweeg de muis net zo lang over scherm tot het percentage 100% bereikt heeft. Dit zal ongeveer 15 tot 30 seconden zijn. Het volgende scherm verschijnt vanzelf als je 100% bereikt hebt.

Bitcoin paper wallet aanmaken

Stap 6 - Bitcoin paper wallet maken - public en private key

Op je scherm zie je nu 2 cijferreeksen en 2 QR codes. De linkse is “SHARE” en de rechtse “SECRET”. De cijfer reeks onder de QR code is exact hetzelfde als de QR code erboven. Met andere woorden; de QR code bevat de cijferreeks eronder.

De “SHARE” is jouw adres, het adres waar je Bitcoins naar kunt overmaken. De SECRET is jouw “private key”. Met deze key kun je de waarde van deze paper wallet naar bijvoorbeeld de Bitcoin applicatie op jouw telefoon zetten. Als de waarde van de Bitcoin paper wallet naar de Bitcoin applicatie op jouw telefoon is verplaatst, zal de Bitcoin paper wallet leeg zijn. De bitcoins zijn dan dus verplaatst, niet gekopieerd. Op jouw Bitcoin applicatie kun je de Bitcoins gebruiken om een koffie van te kopen of ze te verkopen aan een valuta verkoopsite.

NOTE: je zal zien dat de voorbeeld QR codes en adressen onbruikbaar zijn gemaakt, dit is niet omdat ze waarde bevatten, maar om te voorkomen dat jij er per ongeluk iets naar toe over maakt (adres). De private key staat in verband met dat adres en is dus ook waardeloos. Je kunt gratis zelf een adres en private key aanmaken, ik moedig je dan ook aan om hier zelf mee te experimenteren.

Bitcoin paper wallet genereren

Stap 7 - Bitcoin papieren adres genereren

Hoewel je nu alles in handen hebt om jouw persoonlijke paper wallet te gebruiken ziet het er niet zo fancy uit. Als je ze aan iemand als cadeau wilt geven, of het gewoon zelf leuk vindt als ze er mooi uit zien, dan kun je ze eenvoudig een Bitcoin uitstraling geven. Klik op “Paper Wallet” en je krijgt een mooie weergave.

Je ziet hier verschillende mogelijkheden die je kunt kiezen. Misschien valt het je direct op dat je 3 wallets te zien krijgt. Er worden dus standaard 3 wallets voor jou aangemaakt. Als je naar de cijfers kijkt dan zie je dat ze ook anders zijn de “SHARE” van zojuist. Om het simpel te houden, voor de uitleg hier, vullen we bij “Addresses to generate” het getal “1” in. Er zal nu maar 1 Bitcoin paper wallet verschijnen.

Hoe maak je een Bitcoin paper wallet

Stap 8 - Bitcoin paper wallet printen

Waarschijnlijk wilde je een Bitcoin Paper Wallet aanmaken om die op papier te zetten. Je kunt deze dan ook eenvoudig printen op de print knop te drukken. Afhankelijk van de Windows of Mac OS versie welke je hebt kun je nu nog enkele keuzen maken. In  het voorbeeld hier is gebruik gemaakt van een Windows 10 computer. Je ziet een afdrukvoorbeeld van de paper wallet op papier. Met de optie “schaal” kun je de afbeelding nog iets groter op het A4 papier.

Je kunt ze ook als een PDF bestand printen. Op deze manier kun je ze eenvoudig op je computer bewaren. (Let wel; waarschijnlijk wilde je een paper wallet voor de veiligheid. Het bewaren van je wallet, je private key, op een computer neemt een extra risico met zich mee)

Bitcoin paper wallet printen

Stap 9 - Bitcoin op je paper wallet zetten

Ga naar het hoofdstuk over Bitcoins kopen verderop om de stappen voor een aankoop te volgen. Deze zijn erg eenvoudig en zullen je niet veel tijd kosten. Gebruik het adres van je paper wallet in de aankoop stap en ga hierna weer hier verder om te controleren of je Bitcoins naar je paper wallet zijn overgemaakt.

Stap 10 - Bitcoin paper wallet tegoed controleren

Je wilt nu natuurlijk weten of je Bitcoins ook daadwerkelijk op jouw paper wallet staan. Je kunt dit controleren door een applicatie op je telefoon te gebruiken die paper wallets kan inladen. Dit zijn eenvoudigweg wallets welke je op telefoon kunt bewaren en onderweg mee kunt betalen. LET OP, als je je Bitcoins op je paper wallet wilt houden, moet je ze niet daadwerkelijk naar het programma overzetten! Let er dus op dat je de daadwerkelijke “sweep” dan ook niet doet.

Een heel eenvoudige manier is met het programma Jaxx. Jaxx is een programma waarin je verschillende Cryptocoin wallets kunt hebben. In het artikel over programma’s vertellen we je meer over deze veelzijdige applicatie voor op je computer én op je telefoon. Hieronder vindt je de stappen om jouw paper wallet te controleren op inhoudt.

Download Jaxx op je computer via deze link  of via de app store van jouw telefoon. Open het programma en je zal een lege balans zien.

Bitcoin paper wallet sweepen

Stap 11 - Bitcoin paper wallet tegoed controleren met Jaxx

Ga naar Tools, rechtsboven in de applicatie.

Bitcoin paper wallet private key

Stap 12 - Bitcoin paper wallet - transfer paper wallet

Kies de optie “Transfer paper wallet”

Bitcoin paper wallet public address

Stap 13 - Transfer Bitcoin paper wallet naar je smartphone

Lees en accepteer de melding.

Bitcoin paper wallet publiek adres

Stap 14 - Transfer Bitcoin paper wallet met private key

Als je de applicatie op je computer geopend hebt kun je hier een “private key” invoeren. Dit is de private key welke ook op jouw paper wallet staat.

Bitcoin paper wallet tegoed

Stap 15 - Scan Bitcoin paper wallet met smartphone

Als je de applicatie op je een telefoon opent kun je de QR code eenvoudig scannen. Zodra de telefoon de QR code herkend zal het scherm verdwijnen en is de private key op je scherm ingevuld.

Bitcoin paper wallet balans

Als er tegoed op jouw adres staat zal de hoeveelheid en een melding verschijnen of je dit naar Jaxx wilt verplaatsen. Als je op “transfer to Jaxx” klikt, zal dat daadwerkelijk gedaan worden. Doe dit dus niet als je bewust voor een paper wallet hebt gekozen en het op je Bitcoin paper wallet wilt laten staan. Mocht je dit per ongeluk wel doen, dan kun je het terugstorten op je paper wallet via het adres, de linker QR code. (PS. Met het adres kun je óók verifiëren wat er op het adres staat, echter zal het je vast een prettig gevoel geven als je weet dat je jouw zojuist gekochte Bitcoins ook weer naar Jaxx toe kunt zetten om later te verkopen)

Bitcoin paper wallet controleren