Ethereum paper wallet maken

Ethereum paper wallet maken

Ether op een Ethereum paper wallet opslaan is een prima en relatief veilige manier om als lange termijn opslag te gebruiken.  Zorg er goed voor dat je dit uitgeprinte papier vervolgens niet verliest, dit is je enige manier om er je tegoed vanaf te halen. Je hebt geen “seed” zoals je voor verschillende andere Ethereum wallets hebt.

Eigenlijk is de naamgeving “Ethereum paper wallet” niet helemaal juist. Het lijkt hiermee alsof je een wallet aanmaakt, terwijl je address aanmaakt waar je Ether op kunt zetten. Dat adres kun je vervolgens in een Ethereum wallet laden, dat kan in iedere willekeurige Ethereum wallet welke private keys kan importeren (sweepen).

Ethereum op een paper wallet, één van de veiligste Ethereum wallets

Omdat een Ethereum paper wallet niet op je computer aanwezig is, is dit een relatief veilige wallet. Vergeleken met een mobiele, desktop en zeker online wallet één van de veiligste manieren om Ethereum op te bewaren. Wil jij geen hardware wallet aanschaffen, dan is een Ethereum paper wallet een goede optie.

Stap 1 - Ethereum paper wallet genereren

Ga naar een betrouwbare website om een Ethereum Paper wallet te creëren. Er zijn er verschillende, we gebruiken hier My Ether wallet. Ga naar https://www.myetherwallet.com/ om een nieuw adres en daarbij behorende Ethereum paper wallet te genereren.

Het is mogelijk dat je bij bezoek een informatie-wizard te zien krijgt. Deze geeft in het Engels enige uitleg. Omdat deze door de tijd heen kan veranderen, kunnen we deze Wizard hier niet beschrijven. Deze is niet relevant voor de goede werking van de Paper wallet, deze kan ook zonder risico’s doorgeklikt worden. Er wordt in beschreven dat een Paper wallet niet zoals een bank is waarbij de bank tegoeden bijhoudt. De tegoeden worden op de Ethereum paper wallet gezet en My Ether Wallet kan hier verder niet bij of iets aan doen bij verlies.

Verzeker je er van dat je juiste website bent.

Stap 2 - Ethereum paper wallet - nieuwe wallet aanmaken

Kies de tab “New wallet”. Geef een wachtwoord op voor het aanmaken van de wallet. Deze is nodig voor de file welke in de volgende stap aangemaakt wordt. Voor de paper wallet welke we uiteindelijk gaan maken is deze file niet meer relevant. Het is dus eigenlijk een overbodige stap voor wat we hier doen. Klik op “Create new wallet”.

Stap 3 - Ethereum paper wallet - Keystore file

Er wordt gevraagd om je Keystore file (waarin je private key staat) op te slaan. Dit is verplicht, voer deze handeling dan ook uit. Je hebt net zoals je password deze file straks niet meer nodig. We gaan namelijk deze private key op papier zetten en niet op je computer bewaren.

Stap 4 - Ethereum paper wallet - Keystore file opslaan

Sla het bestand op een tijdelijke locatie op, verwijder deze na het afronden van deze handleiding ook weer. Iemand die deze file in handen krijgt kan (in combinatie met het wachtwoord) het tegoed op het adres benaderen, dat wil je niet. Sla het bestand dus op en klik vervolgens op “I understand, Continue”.

Stap 5 - Ethereum paper wallet - Private key opslaan

Hier staat je key tot het adres wat we aangemaakt hebben in leesbare tekst. Dit is de key waar het om gaat en welke je goed moet bewaren. We gaan deze zodadelijk ook terugzien op de paper wallet welke we maken. Klik op “Print paper wallet”.

Stap 6 - Ethereum paper wallet printen

Kies de printer waarop je de paper wallet uit wilt printen en maak hier een print  van.

Stap 7 - Ethereum paper wallet leesbaar maken

Als je de eerste keer merkt dat je print klein uit de printer komt dan kun je er voor kiezen om deze met “Schaal” wat groter te maken. Je komt daar door voor “meer instellingen” te kiezen, echter kan dat Windows versie en printer afhankelijk zijn. Het is dus mogelijk dat jij dit niet kunt aanpassen.

Stap 8 - Ethereum paper wallet - Ethereum kopen

Je hebt nu je Ethereum paper wallet in handen en kunt daar Ethers op zetten. De linkerkant “Your address” is het adres waar je Ethers op kunt zetten, de rechter is de “Private key” welke je nodig hebt als je er Ethers af wilt halen met een client om ze bijvoorbeeld te verkopen of te gebruiken om betalingen in Ether te doen.

Om de aankoop te doen ga je naar het hoofdstuk “Ethereum aankopen” in deze handleiding en gebruik je het “Your address” van de wallet als bestemming om jouw aankoop op te laten plaatsee.

We leggen je hier vervolgens uit hoe je controleert of jouw Ethers daadwerkelijk op je paper wallet zijn aangekomen.  We doen dit in de volgende stappen. Na je aankoop kun je dus vanaf hier verder gaan om te controleren.