Electrum Litecoin wallet

Electrum Litecoin wallet maken

Een Electrum Litecoin wallet is een relatief veilige manier om Litecoins te bewaren voor de langere termijn. Electrum is een Litecoin desktop client, dus een wallet die je op je computer beheert. Litecoin is een afsplitsing van Bitcoin en gebruikt zodoende een bijna gelijke Electrum client als Bitcoin. We geven hier duidelijke uitleg en stappen hoe je Electrum gebruikt om een nieuwe Litecoin wallet aan te maken, Litecoin te kopen en naar je wallet toe te zetten.

Stap 1 - Electrum Litecoin Wallet downloaden

Download het programma “Electrum Litecoin Wallet” van de locatie https://electrum-ltc.org/ en open het bestand. Let er altijd op dat je de download van software doet vanaf een HTTPS website, je ziet dit in het adres. Als je deze controle doet heb je een grotere zekerheid dat je op een betrouwbare website voor software bent.

Kies voor de “Windows Installer”, deze installeert zich op jouw computer. Als je Apple gebruiker bent, download dan de OS X versie.

Litecoin Veilige wallet

Stap 2 - Electrum Litecoin Wallet installatie starten

De installatie en zal diverse vragen stellen, we leiden je hier doorheen met duidelijk stappen. Als je iets niet vertrouwd, doe het dan niet. Het voorbeeld hier is voor de Windows Installer, er kan een klein verschil in de schermen zitten als jij op een Apple werkt, maar de overeenkomst is sprekend en zal geen verrassingen opleveren.  Klik op “install”

Litecoin wallet maken

De installatie zal starten en verder geen vragen stellen. Druk op “close” zodra deze klaar is.

Litecoin Wallet uitleg

Stap 3 - Electrum Litecoin Wallet server kiezen

Als je de applicatie opent is de eerste vraag om de manier van verbinding maken aan te geven; “How do you want to connect to a server?”. Je kunt dan kiezen voor “Auto connect”, het programma zal dan zelf voor een goede verbinding zorgen.

Litecoin Jaxx wallet maken

Stap 4 - Electrum Litecoin Wallet - wallet aanmaken

Als het programma opent zal de vraag gesteld worden hoe je Electrum Litecoin Wallet wilt noemen. Geef deze Offline Litecoin wallet een naam die jij duidelijk vindt. Indien gewenst kun je meerdere Offline Litecoin wallets in één Electrum installatie hebben. Als je dus meerdere Offline Litecoin wallets van plan bent te gaan maken, is het goed om hier bij de naamgeving alvast rekening mee te houden.

Is Litecoin wallet veilig

Stap 5 - Electrum Litecoin Wallet - wallet type kiezen

Om het hier eenvoudig te houden behandelen we alleen de eerste optie, dat is ook de snelste weg om een wallet in Electrum te maken voor het opslaan van je Litecoins. Het gaat hier te diep om de uitgebreidere varianten toe te lichten, wij geven je een bruikbare basis zonder poespas.

Veilige Litecoin wallet

Stap 6 - Electrum Litecoin Wallet - herstellen of nieuwe aanmaken

Hoewel het hier een beginnersgids is, gaan we toch wat meer uitleg over de opties geven. De eerste 2 zijn voor jou als beginner belangrijk. We kiezen hier voor de eerste optie, om een nieuwe Seed aan te maken. Een Seed is een rij van woorden waarmee jouw wallet hersteld kan worden als bijvoorbeeld je computer stuk gaat. Dan komen we ook direct op de tweede optie; als bijvoorbeeld je computer stuk is gegaan en je installeert Electrum Litecoin opnieuw, dan kun je met de tweede optie jouw eigen Seed intypen en wordt jouw wallet inclusief de inhoud daarvan hersteld en ben je dus niets kwijt.

Litecoin Electrum

Stap 6 - Electrum Litecoin Wallet - seed aanmaken

Door te kiezen voor “New Seed” wordt een nieuwe Seed gegenereerd en weergegeven. Het is belangrijk dat je deze goed opbergt, op deze wijze kun je jouw Litecoins (in je wallet) herstellen in het geval je computer stuk gaat. Het zijn standaard 12 woorden welke random gegenereerd worden. Hier zijn enkele woorden weggehaald om niemand de indruk te geven dat deze wallet te importeren is, en je daar dus ook geen tijd aan hoeft te besteden, ook al is het een test wallet. Schrijf jouw 12 woorden dus op en bewaar ze goed.

Litecoin Electrum wallet

Stap 6 - Electrum Litecoin Wallet - seed controleren

Het programma heeft een veiligheid ingebouwd om er voor te zorgen dat jij voorbereid bent op de situatie dat je computer stuk kan gaan. Je moet hier de woorden welke je zojuist opgeschreven hebt invoeren. Kopiëren in het vorige scherm en plakken in dit scherm werkt niet. Je kunt dit wel doen door eerst naar een kladblok te kopiëren en vervolgens opnieuw te kopiëren en te plakken. Je doet er verstandig aan hier zorgvuldig mee om te gaan, om later problemen te voorkomen.

Litecoin Electrum wallet handleiding

Stap 6 - Electrum Litecoin Wallet - wachtwoord instellen

Omdat er waarde (Litecoin) in jouw Electrum Litecoin wallet komt te zitten is het verstandig hier een wachtwoord op te zetten. Electrum vraagt je een wachtwoord op te geven om in jouw portemonnee te komen. Geef hier een (liefst sterk) wachtwoord op en ga verder. “Encrypt wallet file” staat standaard aan, dat is goed en kun je zo laten, dit is een veiligere opslag dan wanneer de wallet niet encrypt zou zijn.

Litecoin electrum uitleg

Stap 6 - Electrum Litecoin Wallet - wallet aangemaakt

Jouw Electrum Litecoin wallet is nu aangemaakt en is klaar om Litecoins te ontvangen. Litecoins ontvangen in Electrum wallet beschrijven we in de volgende stappen.

Litecoin electrum handleiding

Stap 6 - Electrum Litecoin Wallet - Litecoin ontvangen

Als je klikt op de kop “Receive” dan krijg je het scherm waarin je Litecoins op je adres kunt ontvangen. Het adres kun je eenvoudig kopiëren door op het icoontje ernaast te klikken. Dit adres is geen geheim, hier laat je jouw Litecoins naartoe sturen als je deze aankoopt bij bijvoorbeeld Litebit. Je kunt in Electrum Litecoin wallet meerdere wallets aanmaken en in één Electrum Litecoin wallet kunnen meerdere adressen zitten. Dit is voor hier te gedetailleerd en we slaan dat nu ook over. We houden het eenvoudig en gebruiken één Litecoin adres.

Je kunt een beschrijving erbij zetten en een gevraagde hoeveelheid. Deze gevraagde hoeveelheid Litecoins hoef je niet in te vullen, het heeft geen invloed op de transactie.

Litecoin address

Stap 6 - Electrum Litecoin Wallet - Litecoin Kopen

Op een site als Litebit kun je eenvoudig Litecoins kopen en wij zijn tevreden over hun service. Er zijn veel sites waar je Crytovaluta kunt kopen en je mag deze dan ook zelf kiezen. Voor het voorbeeld hebben we hier LiteBit gebruikt.  Verderop in deze handleiding vind je een gedetailleerd stappenplan om een aankoop te doen. Gebruik hiervoor het adres wat je zojuist in Electrum hebt gekopieerd.

Stap 6 - Electrum Litecoin Wallet - Gekochte Litecoins controleren

Er kan enige tijd tussen zitten voor de gekochte coins in je Electrum Litecoin wallet zichtbaar zijn. Als ze binnen gekomen zijn dan zie je de transacties in het History overzicht en is je balans zichtbaar in de hoek links onder. De transactie in het voorbeeld dateert al van langere tijd geleden. De datum en het tijdstip dat de transactie bij jou is binnen gekomen staan in het overzicht.

Litecoin private key